Így szoptass kánikulában!

5+1 tanács a kisbabák nyári táplálásához

A rekkenő hőség és a változó légnyomás nem csak a felnőttek számára izzasztó és teszi nehezebbé a napokat. A kisbabák is rosszabbul viselik ezt az időszakot, így fontos, hogy maximálisan figyeljünk igényeikre.

 

 

Mire érdemes kiemelten odafigyelnünk ezeken a napokon? Erről kérdeztek a
Czeizel Intézet oldalán:

 

Elegendő csak az anyatej?

Az első hat hónapban az anyatej tökéletesen fedi a baba igényeit, ilyenkor a szakemberek a kizárólagos szoptatást ajánlják. Mivel az anyatej 88 százaléka víz, így arra sincs szükség, hogy a nagy nyári melegben vizet ajánljunk fel a kicsinek.

Eleget iszik a baba?

A legtermészetesebb, hogy az esetek döntő többségében ilyenkor többet szeretne szopni a kisbaba. Ettől ugyanúgy nem kell megijedni, mint attól sem, ha nincs a nagy hőségben étvágya. A 3-4. hónap környékén egyre jobban leköti az őt körülvevő világ, így könnyen elkalandozhat. Nyugodtan kínáljuk többször anyatejjel, ha azt érezzük, nem jelezné elégszer, hogy éhes. A pisis pelenkák számából könnyen megfigyelhetjük, hogy elegendő folyadékot fogyasztott-e.

Ha kevés a pisi

Ha a szokásosnál kevesebbet pisil a baba, nem kell rögtön a védőnőhöz rohanni. Egyszerűen jobban párologtat és izzad ilyenkor. Át lehet törölni vizes törölközővel a testét, gyakrabban cserélni az átizzadt ruháit.

Mosakodjunk minden szoptatás előtt?

Az anyuka fokozott izzadása semmilyen módon nem befolyásolja az épp táplálkozó kisbabát, így külön arra sem kell figyelni, hogy minden szoptatás előtt megmosakodjunk. Egy a fontos, az anyuka igyon minél több vizet, és ne feledje, a szoptatás a legtermészetesebb dolog.

A nyári hozzátáplálásról

Ha a nyári időszakban kezdjük a hozzátáplálását, nyugodtan válasszunk az idénygyümölcsökből. Nem kell, hogy egy komplett étkezést kiváltsanak az első falatok, legyen valóban hozzátáplálás, kiegészítés az anyatejes étkezések mellé. Nem kell semmit erőltetni, fontos, hogy a kisbaba örömmel, boldogan élje át az első ilyen jellegű étkezéseket.

+1. Ha még így is bizonytalanok volnánk, kérjük szoptatási tanácsadó segítségét!

Copyright © 2019. Minden jog fenntartva. Készítette: Pixflowers-Jablonszki-Zsigmond Tímea